Animatievideo

Waarom kiezen voor een animatievideo?

Als je aan de slag gaat met videocontent voor jouw bedrijf, kun je ook overwegen om een animatievideo te maken. Maar wanneer kies je nou voor een animatievideo in plaats van een video met gefilmde beelden (in vaktermen: live-action video)? Een veel voorkomende gedachte, is dat beide formats enorm in prijs verschillen. Dit is onjuist. De prijs van een animatievideo hangt af van de lengte, de stijl en de complexiteit van de vormgeving en de animaties. Hoe de prijs van een live-action video opgebouwd is, hebben wij uitgebreid behandeld in deze blog (link). Het minimale budget waarvoor een  animatievideo mogelijk is, ligt iets hoger (6K) dan voor een live-action video (3K), maar boven dat minimum, zien we dat de kosten voor beide formats om en nabij gelijk zijn.

Een animatievideo onderscheidt zich dus niet in prijs. Waar het zich wel in ondscheidt, is in de capaciteit om een complexe boodschap helder en gestructureerd voor een kijker uiteen te zetten en over te brengen. Een animatievideo, wordt daarom ook vaak een “explanimation” genoemd. Het format wordt dan ook veel ingezet om complexe processen toe te lichten. Ook in het nieuws op televisie wordt een animatieformat vaak ingezet om complexere zaken in korte tijd helder uiteen te zetten voor de kijker. Denk aan het in beeld brengen van het verloop van een oorlog, een toelichting op het verloop van verkiezingen of een visualisatie van de gevolgen voor huiseigenaren op aangepaste wetgeving.

Digitale dienstverlening

Ook leent een animatievideo zich heel goed om het gebruik en de inzet van digitale diensten en oplossingen toe te lichten. Deze diensten zijn in bijna alle gevallen het best in beeld te brengen met een animatievideo.Voor de digitale portal van Riwal maakte we met Trenchcoat Film deze video om de functionaliteiten en voordelen voor de klant toe te lichten.

 

Branding / Huisstijl

Een additioneel bijkomend voordeel van een animatievideo is dat je deze volledig passend bij jouw huisstijl kan laten ontwikkelen. Veel meer dan  bij een live-action video kun je jouw branding laden richting je doelgroep. Het nadeel dat hier helaas tegenover staat, is dat een animatievideo volkomen leeg is van menselijke persoonlijkheid. Op de tone of voice-van de voice-over na. Bedenk dus altijd goed wat voor jou het doel is dat je met jouw video wilt bereiken! Wil je een mooie persoonlijke indruk van achter de schermen bij jouw bedrijf overbrengen, dan moet je altijd kiezen voor een live-action video. Wil je echter een complex proces toelichten of een digitaal product introduceren aan je doelgroep, dan kan een animatievideo zomaar de juiste keuze zijn.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een animatievideo? Of wil je gewoon eens kennismaken om van gedachten te wisselen over videocontent voor jouw bedrijf of organisatie, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Bij Trenchcoat Film helpen we je graag.

Laurens Peek – Founder @Trenchcoat Film, Podcast Studio Rotterdam De Amsterdamse Podcast Studio