Bedrijfsvideo.

Een bedrijf dat zich serieus neemt, kan inmiddels niet meer zonder een bedrijfsvideo, corporate video of brand video. Het is dan ook niet voor niets de video per uitstek om mee te beginnen bij het uitvoeren van je contentplan. Maar waarom is het zo belangrijk om een bedrijfsvideo te hebben? Waar moet een goede bedrijfsvideo aan voldoen? En wat kost een bedrijfsvideo nou eigenlijk? In dit artikel geven wij van Trenchcoat Film antwoord op deze vragen.

Waarom een bedrijfsvideo?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eigenlijk eerst kijken naar wat een video eigenlijk is. Bij Trenchcoat Film hanteren wij hiervoor de volgende definitie. Een video is het in een format vastleggen van een boodschap. Wij spreken daarom vaak van het automatiseren van communicatie. En de belangrijkste communicatie voor elk bedrijf, is communicatie over wat het het bedrijf doet, hoe het dit onderscheidend doet, voor wie het dit doet en wat het diegene oplevert. Kort samengevat komt dit neer op de minimale informatie die een potentiële klant van een bedrijf wil weten om een goed beeld van het bedrijf te kunnen vormen. Een bedrijfsvideo is dan ook het visitekaartje van je bedrijf en kan bepalend zijn in de beslissing om wel of niet contact met het bedrijf of op te nemen of ten dele zelfs om wel of niet met het bedrijf in zee te gaan. Heeft de concurrent een sterke bedrijfsvideo waarin het kundig, klantvriendelijk en pro-actief overkomt en heb je op je eigen website alleen een mooi uitgeschreven over-ons-pagina, dan sta je bij de eerstvolgende tender alvast 3-0 achter, mocht je al uitgenodigd worden om een offerte uit te brengen.

Komtom, net als een sterke website, is een sterke bedrijfsvideo van grote invloed op hoe een bedrijf zich aan de markt introduceert. Het is verstandig om de invloed hiervan niet te onderschatten.

Waar moet een goede bedrijfsvideo aan voldoen?

Bij een bedrijfsvideo draait alles om balans. Je wilt een goede indruk geven van de organisatie, maar tegelijketijd niet de kijker overweldigen met teveel informatie. Je wilt een uniek verhaal vertellen, maar tegelijkertijd niet buiten de verwachting van potentiële klanten vallen. Onthoud dat een mens veel beperkter informatie tot tot zich kan nemen, dan je zou  denken. Na het opsommen van jouw 5 kernwaarden, gaat een kijker er gemiddeld slechts 2 of 3 kunnen herhalen. Een goed script is daarom nooit een opsomming van je kwaliteiten, normen en waarden. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat een bedrijfsvideo een sterke algemene indruk achterlaat en een representatief algemeen beeld creëert dat wenselijk is voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat uit de video blijkt dat jouw bedrijf de problematiek waar jouw doelgroep dagelijks mee te maken heeft begrijpt. Breng duidelijk in beeld hoe jouw bedrijf deze problematiek onderscheidend van andere aanbieders oplost en laat jouw kernwaarden in je bedrijfsvideo subtiel terugkomen, zonder deze expliciet te benoemen. Kernwaarden zijn immers zo generiek, dat het nauwelijks tot geen impact meer heeft om deze te benoemen. Om de uitwerking van kernwaarden op beeld terug te zien, is echter een ander verhaal.

Wat kost een een bedrijfsvideo?

Je bent Marketing Manager bij een MKB-er en probeert het Management Team te overtuigen dat er een bedrijfsvideo moet komen. De eerste vraag die je over het algemeen zult krijgen voordat de productie ervan in gang gezet kan worden, is: “Wat kost een bedrijfsvideo?”. Een terechte vraag met een enigzins complex antwoord. In dit artikel doe ik een poging dit antwoord zo goed mogelijk uiteen te zetten.

Vragen wat een bedrijfsvideo kost, komt overeen met vragen wat een auto of een huis kost. In alle prijscategorieën zijn er mogelijkheden. Maar wat zijn de verschillen in die verschillende prijscategorieën? Bij een auto en een huis zijn de verschillen wel duidelijk. Meer ruimte, een fijnere afwerking, groter comfort, meer functionaliteiten, etc. Maar hoe zit dat bij een bedrijfsvideo?

Allereerst is het belangrijk om uit een te zetten hoe de prijs van een videoproductie bepaald wordt. Veelal wordt foutief aangenomen dat de prijs van een videoproductie gerelateerd wordt aan de duur ervan. Een video van 30 seconden kan echter vele malen duurder zijn dan een video van 5 minuten.

De kosten van een bedrijfsvideo worden bepaald door de hoeveelheid arbeid, de diverse specialismen die nodig zijn om het concept te realiseren, de kwaliteit van de partij die de arbeid uitvoert en de apparatuur die ingezet wordt. Deze posten zijn weer in te delen over de 3 fases waar elke videoproductie doorheen gaat. De voorbereiding, de uitvoering en de nabewerking. In vaktermen de preproductie, productie en postproductie genoemd.

 

Preproductie

Onder de preproductie vallen alle posten die met de voorbereiding van een videoproductie te maken hebben. Denk aan het schrijven van een (voice-over) script, het uitwerken van interviews, het uitwerken van een storyboard, het scouten van locaties, het voorbereiden van acteurs of medewerkers, de planning, de documentatie, maar ook werkzaamheden als projectmanagement vallen onder de preproductie.

 

Productie

Onder de productie vallen over het algemeen alle rollen, uitvoerende taken en apparatuur die noodzakelijk zijn om de draaidagen uit te voeren. Dit is in de kleinste vorm een een regisseur en een camera operator met een camera, lichtset en wat toebehoren, maar kan naar gelange het concept uitgebreid worden met een sound operator, gaffer, opnameleider, camera assistentie, focus puller, runner, special effects supervisor, visagie, stylist, set dresser, acteurs, figuranten, dollies, cranes en ga zo maar door.

 

Postproductie

Onder de postproductie vallen alle werkzaamheden die na (en naast) de draaidagen plaatsvinden om tot een sterk eindresultaat te komen. Hieronder vallen op zijn minst de montage (editing), color grading en het afmixen van de audio. Echter kan het concept ook hier grote invloed hebben op de noodzakelijke werkzaamheden. Zo kun je denken aan posten als een voice-over, sound design, vormgeving, animatie, visual effects, afkoop muziekrechten en nog vele andere posten.

 

Hoe bepaal je voor jouw bedrijf het juiste budget?

De complexiteit van de preproductie, productie en postproductie hangt volledig af van het concept. Een shoot zonder voorbereiding met een 2 koppige crew om sfeerbeelden te schieten, waar vervolgens alleen muziek onder gezet wordt, is vanzelfsprekend veel goedkoper in al haar facetten dan een bewerkelijke commercial met acteurs, figuranten, meerdere locaties en een crew van 10 man.

Maar is zo’n duurdere bedrijfsvideo automatisch beter? Ook hierop is het antwoord niet helemaal zwart-wit. Hoe meer geld er voor een video beschikbaar is, hoe meer tijd, kwaliteit,  aandacht en materiaal eraan besteed kan worden. Uiteraard heeft dit effect op het eindresultaat. Vanzelfsprekend wel met de voorwaarde van een goed concept. Als dat er niet is gaat geen enkel bedrag voor een degelijke bedrijfsvideo zorgen. Ah fijn, dit beantwoord nog steeds niet de vraag die we onszelf stellen. Wat kost nou toch een bedrijfsvideo?

 

The sweet spot

Waar het om gaat is dat je voor jouw bedrijf opzoek gaat naar de sweet spot. Je wil niet te weinig betalen voor een resultaat waarmee je uiteindelijk je doel niet bereikt. Je kunt immers beter €5.000 uitgeven aan iets dan €3000 aan net niets. Een bedrijfsvideo dient als visitekaartje van de organisatie en moet daarom te allen tijde representatief zijn voor het niveau van de organisatie zelf. Zo gaat een Unilever het met een bedrijfsvideo van €5.000 niet redden. Voor een start-up met 6 FTE is een bedrijfsvideo van €25.000 daarentegen echt overkill.

 

Transparantie leidt tot de beste uitkomst

Als serieus bedrijf is dit echter wel de range waarbinnen je wilt shoppen. Vanaf €5.000 tot €25.000 kunnen wij als video agency de hele markt bedienen. Onder de €5.000 zul je altijd moeten zoeken naar creatieve oplossingen met hier en daar een beperking. Boven de €25.000 kom je op het niveau van TV-commercials, wat voor een bedrijfsvideo als overkill beschouwd kan worden. Het beste dat je kunt doen is met jouw leverancier open kaart spelen. Door met elkaar te bespreken wat jouw wensen zijn en hoe je het beschikbare budget zo goed mogelijk kan inzetten om tot het gewenste resultaat te komen, kom je uiteindelijk met elkaar tot de best mogelijke aanpak.

Heb je vragen over dit artikel? Of wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn om een bedrijfsvideo te laten maken, neem dan gerust contact  met ons op.

Laurens Peek – Founder @Trenchcoat Film, Podcast Studio Rotterdam & De Amsterdamse Podcast Studio