Social Media Content

Social video’s als onderdeel van de Marketing-mix

Elk bedrijf, organisatie of merk streeft ernaar relevant te worden en te blijven bij zijn of haar doelgroep.  De socials zijn dan ook inmiddels een onmisbare tool geworden in de marketingmix van elk bedrijf. Social video’s zijn het format bij uitstek om je kanalen mee in te kleuren. De aanwezigheid op platforms als LinkedIn, Google, Youtube, Instagram, Facebook en TikTok is tegenwoordig dan ook echt een must voor elk bedrijf die haar doelgroep betrokken wil houden. Dit geldt voor de grote fashion brands, maar ook advocatenbureaus, software leveranciers, makelaars, fintech bedrijven, uitgeverijen, havenbedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, gemeentes, creatieve bureaus en tal van andere dienstverleners weten inmiddels dat de inzet van social video’s leidt tot een betere vindbaarheid door en diepere connectie met de doelgroep. Dit heeft op de langere termijn vanzelfsprekend ook invloed op de omzet.

Maar waar moet je op letten bij de inzet van social video’s?

Korte video’s

De doelgroep van jouw product of dienst reizen in de meeste gevallen browsend langs je socials. Het is verstandig deze flow van je kijker niet te verstoren en content daarom hapklaar aan te bieden. Via je socials wil je weer even contact leggen en ervoor zorgen dat je doelgroep je de komende tijd niet zomaar vergeet. Houd het dus kort! Zorg ervoor dat binnen 30 seconden je boodschap duidelijk is en trigger bij interesse een call to action binnen deze tijd. Geef je kijker daarna de ruimte om te verdiepen (on demand) of weer door te gaan met hun dag zonder minuten lang jouw content te moeten bekijken.

Representatief kwaliteitsniveau

Social video’s hebben gemiddeld een lagere kwaliteitsstandaard dan bijvoorbeeld de gemiddelde bedrijfsvideo. Vergeet echter niet dat elke post en elke video representatief is voor jouw merk. Elke video die je post, is immers onderdeel van de totale communicatie waar jouw doelgroep haar beeld van jouw merk op baseert. Zorg er daarom voor dat al je social video’s aan een voor jouw bedrijf representatief kwaliteitsniveau voldoen. De knullig met de telefoon geschoten video om die nieuwe medewerker te introduceren kan net afdoen van het sterke en kundige imago waar je de afgelopen jaren zo hard aan gewerkt hebt.

Branding

Zorg ervoor dat jouw social video’s met een eigen stijl direct herkenbaar zijn voor jouw doelgroep. Door jouw huisstijl middels vaste elementen terug te laten komen in jouw social video’s, vergroot je de herkenbaarheid van jouw merk. Daarnaast ziet het er ook nog een stuk professioneler uit. Denk hierbij aan een logo animatie, titelbalkjes (lower thirds), animated infographics, transities, een eindkaart, thumbnails, tunes en andere elementen.

Efficiente creatie

Aan het maken van videocontent hangt vanzelfsprekend een prijskaartje. Je werkt een concept uit, bereidt een shoot voor, maakt gebruik van apparatuur en bijbehorende specialisten en dan heb je ook nog de nabewerking waar een hoop tijd in gaat zitten. Desondanks wil wel actief aanwezig blijven op jouw socials. Zorg er daarom voor dat je op een efficiente wijze social video’s maakt! Maak van een video meerdere versies voor verschillende kanalen! Schiet op 1 dag meerdere video’s binnen een zelfde concept! Combineer het schieten van social video’s met fotografie! Hergebruik grafische elementen voor meerdere video’s. Kies voor vaste formats die goed uitvoerbaar zijn. Kortom haal het meeste uit je tijd en het geld dat je besteed aan jouw social video’s.

Geluid

Hoewel muziek en geluid essentieel zijn voor goede social video’s, is het belangrijk er rekening mee te houden dat niet iedereen jouw video’s met geluid bekijkt. Video’s beginnen op veel social kanalen vaak zonder geluid. Zorg er dus voor dat ook zonder geluid jouw social video’s de essentie niet verliezen. Werk daarom met ondertitels of teksten in beeld, zodat je de aandacht van jouw kijkers niet verliest als deze de video zonder geluid bekijken.

Zowel voor Smartphone als computer

Social video’s worden zowel op smartphones als op computers bekeken. Zorg er dus voor dat jouw video’s gemaakt worden in de aspectratio’s die het best bekeken worden op de desbetreffende platforms. Zo kennen instagram stories een aspectratio van 9:16 en werken LinkedIn posts het beste met een aspectratio van 1:1 (square). Bepaal goed voor jezelf in welke aspect ratio’s je op welke socials post!

Native uploads

Zorg ervoor dat je jouw social video’s altijd plaatst middels een native upload. Veel partijen plaatsen hun video’s op social kanalen door deze op youtube te plaatsen en vanuit hun socials te linken naar de Youtube URL. Video’s presteren op alle platforms veel beter wanneer deze op het platform zelf zijn geupload. Zet je video’s dus absoluut op youtube, maar gebruik voor de overige platforms altijd een native upload.

Consequent planmatig

Wil je met jouw social video’s jouw doelgroep betrokken houden bij jouw merk of organisatie? Zorg er dan voor consequente en planmatige upload strategie. Eén reclame, is geen reclame! Bepaal wat voor jou de juiste frequentie is om content op jouw socials te plaatsen. Zorg ervoor dat jouw doelgroep je niet uit het oog verliest, maar jouw merk tegelijkertijd niet zat wordt. Stel per kwartaal een duidelijk plan op wanneer je jouw video’s op jouw socials uploadt.

Laurens Peek – Founder @ Trenchcoat Film, Podcast  Studio Rotterdam & De Amsterdamse Podcast Studio